lördag 28 november 2009

Hej tomtegubbar...


Julpiffingen är nu i full gång! Har hållit på hela veckan och tagit lite i taget. Min filosofi är inte göra allt kring jul till ett "måste", det är mitt sätt att försöka göra julen mindre stressig. Det spelar ingen roll om man julpyntar helgen innan första advent eller om man gör det dagen innan. Det viktiga är att man gör det när man man känner att man har tid, det blir ju så mycket roligare då!

(Här är en som tar julen med ro!)

Hur gör ni med era tomtar, kommer de fram till advent eller till julafton?
Jag brukar ta fram dem till advent, tiden går så fort så ska jag hinna njuta av dem är det lika bra att de får komma fram nu!


Den här tomten är en av barnens favoriter!

Bilder: Privata

torsdag 26 november 2009

Adventsstjärnan


Äntligen är den på plats - adventstjärnan! Ända sen vi planerade och ritade utbyggnaden har jag drömt om att ha en stor adventsstjärna i det höga fönstret.

Det var lite piller innan den hängde som den skulle, det är ju alltid så när man ska göra iordning något för första gången, men nu är kabeln kapad och en ny stickpropp monterad.

Jag tänker alltid på min träslöjdslärare som jag hade på mellanstadiet, Helge, när jag monterar el till lampor. Han var så enormt snäll och lät oss göra pelarbord, kistor och en hel del lampor! Därav mina elkunskaper!

Eftersom det är så högt till eluttaget fick jag kånka in stegen först!



Men nu hänger den där så fint!


Bilder: privata

söndag 22 november 2009

Fel ände...

Jag brukar alltid börja med den mindra roliga storstädningen för att sen få avsluta med den betydliga roligare julpiffingen! Men idag kunde jag inte hålla mig, var bara tvungen att göra iordning en kruka med hyacinter. Längtar sååååå efter den ljuvliga doften!





Bilder: Privata

lördag 21 november 2009

Belysning

Mörker och regn hela veckan. (Inte undra på att man känner sig så trött och sliten!) Jag tänder alla lampor jag kan - både ute och inne.

De här lamporna har vi satt på den nya vinkeln, vi ser dem inte innifrån men de ger ett fint sken på gaveln:






Vi satte också spottar under takfoten, de ger ett väldigt mysigt sken. Innan vinkeln var klar var jag lite rädd att alla stora fönster skulle kännas lite "kusliga" på kvällen med det kompakta mörkret utanför. Men spottarna lyser upp altanen och ger en känsla av det finns ett rum utanför. Jag behöver alltså inte vara speciellt mörkrädd! :)

Bilder: Privata

måndag 16 november 2009

Vedförvaring

Som vedförvaring bredvid kaminen har vi haft en gummikorg. Det har fungerat ganska bra, förutom att den inte rymmer så mycket ved. Vi eldar ganska mycket så det har blivit en hel del springande ut i vedboden!

Tidigare i höst såg jag den här vedtunnan på Plantagen, i alldeles perfekt storlek! Lite större än gummikorgen men ändå inte för stor så kaminen känns "pluttig". - Det är kul när allt faller på plats!


Och så här ser den ut tillsammans med kaminen:


(Tänkte att gummikorgen istället ska få tjäna som "vedhämtningskorg"!)

Bilder: privata

söndag 15 november 2009

Tjuvstart...

Tänk att det (äntligen!) börjar närma sig advent och jultider! Det är så härligt att tända lite ljus, sätta på lite julmusik och sen sätta sig framför brasan med en mugg glögg i handen och bara njuta! (Kan ju tala om att jag tjuvstartade lite i förra veckan med detta!)

Hittade den här underbara bloggen för er som liksom jag älskar juletider! Visst är det underbara bilder!!!

Här hittar du dit!

Ha en skön söndag!

måndag 9 november 2009

Influensavaccinering

Såg på nyheterna i fredags att Västerbotten låg näst sist bland Sveriges län när det gällde antalet vaccinerade invånare. Kan nu meddela att jag i alla fall gjort mitt för att den procenten ska stiga!

Och jag måste säga att jag blev förvånad över hur smärtfri den kändes! Nu är det bara att vänta o se om jag drabbas av någon biverkning.

söndag 8 november 2009

Fars Dag!

Idag är det Fars Dag och jag önskar alla fäder en trevlig dag!

"Fars dag är en högtid då barn firar sina fäder och inträffar i Sverige den andra söndagen i november. I flera andra länder firar barnen dagen även till minne av fäder och förfäder. Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Mrs. John B. Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far Mr. William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng. Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars Dag i hela USA.
Fars dag firades första gången den 19 juni 1910 i Spokane, staten Washington. Seden kom till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november."
(Källa:Wikipedia)

lördag 7 november 2009

Första snön!

Visst är det härligt att vakna till ett gnistrande vitt landskap! Även om snön antagligen hinner slaska bort innan kvällen skapar den en sån härlig stämning.




Bild: Privat

(O har ni sett!?! Jag har lyckats pillra dit snöflingor på bloggen! Tycker det ser så mysigt ut med dessa dalandes ner på sidan!)

torsdag 5 november 2009

Tändstickor...

Några sådana här fina "fodral" till tändsticksaskarna skulle jag gärna ha liggandes lite varstans här hemma! Nu när höstmörkret är här älskar jag att tända ljus och i höst har ju förstås kaminen använts flitigt!





Bild: Cosas




Bild: Perlan Living




Bild: Perlan Living

söndag 1 november 2009

Fina bestick!

Oj vad jag önskar att dessa fina barnbestick hade funnits när våra barn var små. Ni som var med kanske minns hur man fick trixa och lirka för att få de söta barnmunnarna att öppna sig! (Kan intyga om att uppfinningsrikedomen var stor) Måltiderna hade säkerligen gått bra mycket smidigare med en sån här traktorskopa eller traktorgaffel!



Bild: Allt om mat